VUOSAAREN NUORISOTYÖPOHTII

Suklaa ja kahvi käynnistivät Vuosaaressa työskentelevien nuoriso-ohjaajien kehittämispäivät Östersundomin leirikeskuksessa. Östis on muuten hieno paikka ja maksutta nuorten ryhmien ja järjestöjen käytössä, vink vink. ☺

Pohdimme Helsingin ja Vuosaaren tulevaisuutta. Kaupunki tiivistyy ja asukkaiden määrä lisääntyy. Vuosaareenkin rakennetaan paljon. Meitä kiinnostaa Merirastilan korttelitalon lisärakentaminen, joka sisältää myös unelman alueelle kauan kaivatusta asukastilasta. Nuorisotalon tilat ovat hyvät ja juuri remontoidut, mutta eivät enää millään riitä kaikille toimintatilaa tarvitseville. Haluamme myös olla mukana Vuosaaren uuden lukion iltakäytön miettimisessä. Löytyisikö sieltä helposti käytettäviä liikuntatiloja nuorille?

Oma keskustelunsa oli, olemmeko onnistuneet edistämään nuorten kanssa päätettyjä asioita. Nuoret toivoivat Rubussa apua kesätöiden hakuun, ja saimme pikapikaa järjestettyä kesätyöpajoja ympäri Vuosaaren. Autoimme yhdessä koulujen, kirjaston, seurakunnan ja Ohjaamon kanssa 200 nuorta hakemuksen tekemisessä. Nyt pidämme peukkuja, toivottavasti kesätyö löytyy! Ja vieläkään ei ole myöhäistä: jos olet ysiluokkalainen, voit yhä lähestyä työpaikkoja Kesäsetelin kanssa.

Vuosaaren nuoret äänestivät myös, että he haluavat enemmän retkiä. Ideana oli, että kaikilla nuorilla olisi mahdollisuus päästä näkemään, kokemaan ja oppimaan uutta. Olemme miettineet kovasti, miten varmistamme, että saamme tarjottua retkiä laajasti ja tasapuolisesti. Olemme kevään mittaan kysyneet ja saaneet toiveita kolmelta sadalta nuorelta. Toiveita voi esittää vieläkin kenelle tahansa ohjaajalle. Osa retkistä tehdään kesällä, ja syysloman retkikalenteri ilmestyy syksyllä. Sitten vaan ilmoittautumaan. ☺

Puhuimme myös somessa työskentelystä. Nautimme työssämme siitä, että saamme toimia yhdessä upeiden nuorten kanssa. Haluamme nostaa nuorten taitoja ja vahvuuksia esille myös laajemmin: niin että kaikki pääsevät näkemään saman kuin me. Harmillisen usein mahdollisuus tähän jää meiltä käyttämättä, kun työ vaatii samaan aikaan muuta. Nopeille ja helpoille sovelluksille onkin käyttöä. Voin paljastaa, että ohjaajamme jo snäppäävät (salaa ja keskenään). Snäpätkää tekin meille niin saamme lisää kavereita. ☺

Tärkein ratkaistava asia työssämme on konkreettisella tasolla sen valitseminen, mihin panostamme. Suuntalinjat ovat selvät: tarjoamme valtaa ja vastuuta nuorille; ja panostamme monipuoliseen ja laadukkaaseen nuorisotyöhön nuorisotaloilla ja mopohallilla, nuorten työelämätaitoihin ja digitaalisen työotteemme kehittämiseen. Mutta mitä silloin, kun tuntuu että pitäisi olla samaan aikaan monessa paikassa?

Paljon muutakin mietittiin. Mega-lanit…? Yhteistyö järjestöjen kanssa…? Mutta näistä kuulette lisää myöhemmin.

Keväisin terveisin toiminnanjohtaja Kaisa