RUUTI-IDEASTA TOIMIVAKSI KAHVILAKSI – CATALEYA

Nuorten oma kahvila ”Cataleya” Kallahden nuorisotalossa, Vuosaaren nuorisotyöyksikössä on yksi upea esimerkki nuorten osallistavan budjetin onnistuneen hankkeen toteutuksesta.

Vuosaaren kouluäänestyksistä noussut toive -nuorten oma kahvila nuorisotalolle, toteutui 17 aktiivisen nuoren suunnittelun tuloksena eli nuorisotalon kahvila Cataleya. Cataleyan toteutus edellytti nuorilta monta suunnittelu- ja valmistelukertaa, monta kauppareissua sekä kahvilakoulutukseen osallistumisen (hygieniaosaaminen, yrittäjyys, asiakspalvelu jne.) mutta palkinto ahkerasta työstä oli itse suunniteltu ja toteutettu työpaikka.

Cataleyan toiminta oli kokonaisuudessaan nuorten toteuttamaa ja upean tiimityön loistava tulos. Eri-ikäiset nuoret oppivat toisiltaan ja todistivat, että nuoret osaavat ja pystyvät loistaviin tuloksiin hyvällä tuella ja kannustuksella, kunhan saavat itse vaikuttaa tekemiinsä asioihin.

Ohjaajina roolimme oli vierellä kulkeminen, aikataulujen alkusuunnittelu ja ”byrokratian” hoitaminen, mutta itse työn tekivät nuoret. Ja me ohjaajina vain ihailimme nuorten asennetta ja voimme ylpeinä ihailla hienoa lopputulosta.

Keväällä työkokemuksen sai 9 nuorta ja syksyllä kahvilaa ylläpitää ryhmän loput koulutetut 8 nuorta. Lisäksi mahdollisesti koulutamme ja palkkaamme myös uusia nuoria syksyn kahvilatoimintaan.

Hankkeessa toteutimme myös toista alueen Ruutibudjetista noussutta hanketta eli lisää työpaikkoja 14 – 15-vuotiaille nuorille ja kahvilassamme koulutimme / työllistimme 11 kyseiseen ikäryhmään kuuluvaa nuorta.

Kahvila on toukokuun ollut avoinna ke, to ja pe klo 18:00 – 21:00 ja syksyllä tavoitteemme on jatkaa keskiviikkoisin, perjantaisin sekä lauantaisin samaan aikaan. Syksyn aikataulut varmistamme syyskuussa 2018.

 

Cataleya – ryhmän ohjaajat: Ricardo ja Marjo, Kallahden nuorisotalo, Vuosaaren nuorisotyöyksikkö