Palveleeko kauppakeskus Columbus nuoria?

Vuotalossa järjestettiin tiistaina 12.6. kauppakeskus Columbuksen asukaskuulemistilaisuus. Kauppakeskusta olivat edustamassa kolme Cityconin työntekijää. Nuorisotyö oli vahvasti edustettuna, sillä vierailijoita oli niin Kallahden nuorisotalolta, jalkautuvasta nuorisotyöstä kuin seurakunnan nuorisotoiminnasta. Ruutibudjetti 2018-kyselyn vastauksista kysymykseen palveleeko Columbus nuoria?’’  on käynyt ilmi monta pointtia, kuten esimerkiksi se, että nuoret haluaisivat lisää ’nuorten kauppoja’, kesätöitä, nuorisotapahtumia, ja mikä tärkeintä, nuoret haluaisivat paikan Columbukseen, jossa he voisivat vain olla ja oleskella. Kaiken kaikkiaan 50% koki, että Columbus palvelee heitä, ja noin 25% kokee, että ei palvele. Muut tapahtumaan osallistuneet toivoivat rauhallisuutta ja siisteyttä. He kokivat, että ongelmia olivat esimerkiksi kauppakeskuksen vessojen kunto sekä sisäänkäyntien ulkopuolella tupakointi.

 

Vartijoita edusti Securitaksesta Kari Sivula, jonka kanssa nuorisotyö kävi oikein rakentavaa keskustelua. Meille kerrottiin, että ensi vuoden alusta laitetaan niin sanottuja NOJA-järjestyksenvalvojia liikkeelle. Noja tarkoittaa nuorten omaa järjestyksenvalvojaa, joka on erikoistunut heidän kanssaan toimimiseen ja kommunikointiin.

 

Paikalla olleet nuorisotyöntekijät kertoivat huomanneensa, että nuorison levoton käyttäytyminen äityy usein syyslomalla kaikkein vaikeimmaksi. Pohdittiin, mitä sellaista järjestettyä ja valvottua toimintaa voisimme nuorille rakentaa esim. näiden koulujen lomien ajaksi, joka hillitsisi riehumista? Eräs ehdotus, joka näytti kuulostavan niin järjestäjille kuin useimmille vierailijoille hyvältä, oli pop-up-nuorisotila Columbukseen. (Tiedetään, Kallahden nuta olis 900m päässä, mut hei, ei me nuoret nyt sinne asti jaksettais kävellä!)

 

Järjestäjät kertoivat, että heillä oli suunnitteilla lasten leikkipaikka Columbukseen, maanpäälliseen tasoon. Sanotaan, että ihminen heijastaa ympäristöään, ja tästä itse vinkkasinkin järjestäjille, että mitä enemmän aistiärsykkeitä ja hälyä kauppakeskuksessa on, sitä levottomammin nuoret saattavat käyttäytyä. Itse tuumin, että leikkipaikasta kantautuvat kolistelut, kiljumiset ja itkuhuudot saattavat häiritä nuoria entisestään, ja miksei muitakin. Ehdotin, että he miettisivät tarkkaan, mihin leikkipaikan rakentavat, ja millaiseksi he sen sisustavat.

Minea Özgentürk, viestintäapulainen

Vuosaaren nuorisotyöyksikkö