Vuosaari on YES-GO

Vuosaaressa liikkuvien ja häiriköivien nuorten käytös huolestutti vuosaarelaisia kesän aikana. Asiasta keskusteltiin alueen Facebook-ryhmässä ja tilanteesta uutisoi mm. Helsingin Sanomat.

Huolehdimme kaupungin tekemästä nuorisotyöstä alueella. Nuorisotyö on nuorten kasvun, itsenäistymisen ja osallisuuden tukemista yhteiskunnassa. Toimintamme perustuu nuoren omaan haluun osallistua ja keskittyy nuorten vapaa-ajalle.

Nuorisotyön näkökulmasta haluan viestiä kaikille seuraavat asiat:

  • Alueella tehdään säännöllisesti jalkautuvaa nuorisotyötä. Jalkautuvat nuoriso-ohjaajat työskentelevät Columbuksessa, puistoissa ja muissa nuorten suosimissa paikoissa vähintään neljänä iltana viikossa. Näin on toimittu kahden vuoden ajan, ja toiminta jatkuu, vaikka asia ei olisikaan otsikoissa. Pitkäjänteisen työn ansiosta nuoriso-ohjaajilla on hyvä näkemys alueen tilanteesta ja nuorten tarpeista, ja kontakti suureen osaan nuorista. Työtä tehdään tarvittaessa hyvässä yhteistyössä esimerkiksi poliisin ennaltaestävän toiminnan ja Columbuksen kanssa. Ohjaajat toimivat yhdessä nuorten kanssa ja nuoria varten.
  • Kesällä huolta aiheuttaneet nuoret on tavoitettu. He eivät ole jengiytyneitä (järjestäytyneitä) nuoria. Joskus lasten, nuorten tai aikuisten porukassa dynamiikka voi kääntyä suuntaan ”joukossa tyhmyys tiivistyy”. Useimmiten näin ei kuitenkaan käy, vaan kaverisuhteet suojaavat lasta, nuorta ja aikuista elämän eri vaiheissa. Kun nuoret kuuluvat ryhmään, se ei useimmiten ole pahaksi, vaan hyväksi. Kesällä huolta aiheuttaneiden nuorten ja heidän vanhempiensa kanssa työskennellään. Keinot etsitään yhdessä heidän kanssaan.
  • Nuorisopalveluiden johto näkee ja kokee lisäpanostuksen tarpeen Vuosaaressa. Yritämme löytää siihen ratkaisun.
  • Monet vuosaarelaiset toimivat aktiivisesti nuorten eteen. Kiitän teitä, jotka muistutatte, että rikosepäilyt, kuvat ja videot kuuluvat poliisille, ei someen. Kiitän, kun muistatte, että kyse on lapsista ja nuorista. Somessa liikkuu paljon myös väärää tietoa, jonka oikaiseminen on tärkeää. Kiitän aikuisia, jotka ovat viettäneet aikaansa Mustakiven puistossa, ja rauhoittaneet puiston iltoja.
  • Vuosaaressa on ihania nuoria. He puhuvat itsensä hyväksymisen tärkeydestä, pitävät huolta toisistaan ja suhtautuvat vakavasti koulutukseen. Heillä on joskus vaikeaa. He tekevät töitä yhteisen hyvään eteen. He ilahduttavat meitä, päivittäin. Heillä ja meillä saa olla hyviä ja huonoja päiviä. Jokainen ansaitsee tulla nähdyksi omana itsenään.

Meidän työmme on tehdä koko Helsingistä kiva paikka nuorille. Visiomme mukaan kiva on sitä, että on kavereita, tekemistä ja on muille tärkeä, ja osaa nähdä maailman toisten silmin. Tämä työ tehdään yhdessä. Ollaan yhteydessä, kuulemme mielellämme sinun ideasi ja ajatuksesi!

Kaisa Kivelä

Vuosaaren nuorisotyöyksikkö, toiminnanjohtaja

kaisa.kivela@hel.fi, p. 040 6341996